Türkiye’de Sanat

Ben Ayşegül DEMİREL.Öncelikle yazımı merak edip okuduğunuz için teşekkür ederim.Beştepe Koleji 10.sınıf öğrencisiyim. Bu yazıyla sizlere Türkiye’de sanat hakkındaki fikirlerimi söyleyeceğim.

Ülkemizin geri kalmış olmasının sebeplerinden birisi sanata gerektiği önemi vermemiş olmasıdır.Sanat; sadece resim ve müzikten ibaret değildir.Sanatını ortaya koyan bir şaheser kendini tanıtmış olur. Genellikle sanatçılar yaşadıkları kederleri,sevinci yazı vesaire yoluyla anlatma amacındadır.Sanat; Sanatçının o anki duygularını, hislerini anlatmayı sağlayan bir aracıdır. Sanat; dış dünyaya açılan bir kapıdır. Bize varoluş nedenimizi açıklar.Bizi hayal kurmaya teşvik eder. Hayallerde yaşatır.Bizi mutlu kılar.Farklı olduğumuzu kanıtlamayı ve farkımızı bize göstermeyi amaçlar.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır. Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür” sözüyle de sanatın ülkenin önemli bir parçası olduğunu anlatmıştır.
İlgi görmemesinin başlıca sebepleri; ülkemizde eğitim oranının düşük olmasından kaynaklanmaktadır.Bu nedenle insanların ilgisini çekmemektedir.Halbuki Türkiye’yi bir çiçeğe benzetirsek,sanat güneştir,topraktır,sudur. Bu sözü Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız Kalan Bir Milletin Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir” sözüyle de açıklamış oluruz.
Türkiye sahip olduğu tarihi eserlere bile sahip çıkamayan bir ülkedir.Bu nedenle öncelikle elimizdekilerin değerini bilmeliyiz ve onu canımız pahasına korumalıyız. Çünkü bir vatanı,vatan yapan onun için ölendir.
Her ne kadar savaşırsak savaşalım bizi kurtaran tek silah sanattan başka bir şey değildir ve bunun için de gelişmiş yani okur-yazar bir millet olmamız şarttır.Gelin sizinle Türkiye’nin okur-yazar oranı tablosuna  bir göz atalım.

türkiyede okuryazarlık oranı ile ilgili görsel sonucu

(Yukarıdaki fotoğraf http://www.aksam.com.tr/guncel/turkiyede-okur-yazar-artiyor-ama/haber-189018 ‘dan alınmıştır.)
Yukarıdaki tabloda da gözlemlendiği gibi ülkemiz gelişmemiş hatta geri kalmıştır.Eğitim oranı yükselirse ve milletimiz sanata gereken önemi az da olsa verirse o zaman gelişmiş bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti oluruz.
Sanat insanın yaratıcılık yeteneğini geliştirir. Hayal gücünü arttırır.Dolayısıyla insana pozitif katkı sağlar.Bu nedenle bu alanda uğraşmamız bizim için en faydalıdır.Uzmanlar zeki insanların çoğunun belli bir alanda uğraşı olduğunu öne sürmektedir.Bu da demektir ki kendimizi bir tık daha geliştirmek için ara sıra ilgi alanımıza yönelmeliyiz.

Sanat bütün çıplaklığıyla gözler önüne serildiği halde ne yazık ki bunu fark edememekteyiz. Nice tarihi eserler elimizden uçup gitti.Sahip çıkamadık.Buna rağmen son bir umut geride kalanları yaşatalım.Türkiye Devleti Vatandaşı olarak görevimizi yerine getirelim.
Uzun lafın kısası bizi biz yapan şeyi unutmamalı ve farklılığımızı da yarattıklarımızla ortaya koymalıyız.Ki daha gelişmiş bir millet olabilelim…

(Visited 310 times, 1 visits today)