Üzerlik Bitkisi

Ben bu yazımda size üzerlik nedir onu anlatacağım. Üzerlik otunun, yeşil koni şeklindeki meyvelerinin içinde kahverengi tohumları  vardır. Bu tohumlarda A vitamini ile C vitamini vardır. Yaprakları çok parçalıdır. Meyveleri çok tohumlu, tohumları kırmızımsı kahverengidir. Çoğunlukla tohumları kullanılır. Halk arasında nazar otu olarak da bilinen üzerlik otunun kök ve tohumlarından faydalanılmaktadır. Sinir sistemi için önemlidir, sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Balgam söktürür, saç dökülmesini engeller. Bence bana göre çok iyi bir bitki.  Mide ve kulunç ağrılarında faydalıdır. Problemlere karşı da etkili olduğu söylenir. Mikropları da yok eder.Yapması çok zor iş değildir. Hindistan’da afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Afrika, Asya ve Amerika’ nın sıcak bölgelerinde de yetişir. Yurdumuzda ise en çok Orta Anadolu’da yetişmektedir.

Yurdumuzda üzerlik en çok nazara karşı olarak kullanılmıştır. Büyüklerimiz üzerlik otunu yakarak nazarların yok edildiğine inanmıştır.

İnanışlardan biri de uyumayıp sürekli ağlayan bebeğe nazar değdiğine inanılmasıdır. Nazar tedavisi için şunlar yapılır: Bir tavanın içine köz (ateş)  konur. Közün üzerine üzerlik otu atılarak yakılır. Yanan otun üzerine tuz ekilir. Bu tava çocuğun başının üzerinde dolaştırılır. Aynı zamanda şu tekerleme söylenir:

Üzerliğim üzersin

Her evleri gezersin

Nazarları bozarsın

Sarımsağı var satar

İğnesi var batar

Çörek otu çatlasın

Göz edenin gözü patlasın!!

Bu tekerleme söylendikten sonra bebeğin üstündeki kıyafetler çıkarılarak su ile dolu bir kaba bastırılır. Sonra da üzerlik tuvaletin iç duvarlarına asılır. Bu şekilde nazardan kurtulduğuna inanılır.

Yurdumuzda bunun gibi daha birçok inanış vardır…

Hepinize nazarsız günler diliyorum….

(Visited 931 times, 1 visits today)