3D Yazıcı

3D yazıcı, bir nesneyi yazılımlar yardımıyla sanal ortamda tasarlayarak katı formda basan bir cihazdır. Baskı yapılırken genellikle plastikler tercih edilir. Plastikler dışında ise seramik, metal ve hatta gıdalar bile üretim maddesi olarak kullanılmaktadır.

3d yazıcı ile ilgili görsel sonucu

Bu cihazların büyük bir kısmı nesnenin en altından başlar, en üstüne kadar katman katman işleyerek baskı yapar. Gıdadan giyime, hatta gerçek boyutta otomobile kadar pek çok nesne 3D yazıcılar ile yapılabilir hale gelmiştir. Bu yazıcılar teknoloji alanında bir devrim yaratmıştır.

3d yazıcı ile ilgili görsel sonucu

3D yazıcı ile bir obje üretmek için öncelikle bilgisayarımızda o objeye ait 3 boyutlu bir model olmalıdır. 3 boyutlu modelleme için farklı yazılımlar kullanılır. Google Sketchup, AutoCAD ve SolidWorks bunlardan bazılarıdır.

Bu yazılımlar ile tasarlanan modeller STL dosyası olarak export edilerek 3D yazıcılar ile üretilebilmektedir.*

3D yazıcıları en çok cerrahlar kullanır. Özellikle ameliyat öncesi olayı tam olarak anlamak için iç organ modellerinde veya uzuv kaybı olan insanlara uzuv yapımda kullanırlar.

İlk başlarda ufak tefek objelerin yapımıyla başlayan çalışmalar, aklımıza gelen her şeyin yapılabildiği bir noktaya ulaşmıştır. Teknoloji alanındaki bu devrimle üretilen en ilginç 9 şey:

  1. Kulak
  2. Elbise
  3. Yiyecek
  4. Protez Kol
  5. Ayakkabı
  6. İnsan Derisi
  7. Ev
  8. Otomobil
  9. Mikroskobik boyutta nesneler

İlk 3D yazıcı 1984 yılında Chuck Hull (Charles W. Hull) tarafından icat edilmiş ve tarihsel gelişimi şu şekilde olmuştur:

1986; 3D yazıcılar üzerine 3D Systems adında ilk şirket kuruldu.

1988;-3D Systems tarafından üretilen, SLA-250 adında ilk yazıcı tanıtıldı. 

1989; FDM teknolojisinin bulucusu Scott Crump tarafından, Stratasys isimli 3D yazıcı şirketi kuruldu.

1993; Renkli baskılar yapıldı.

1995; 3D yazıcı satışına başladı.

2007; Reprap ismi ile, açık kaynak kodlu 3D yazıcılar çıktı. 

2008; Object Geometries şirketi, Connex500’u geliştirdi ve bu ürün ile aynı anda farklı malzemeler kullanılarak 3 boyutlu ürün oluşturulabilindi. 

2009– ; Ev tipi 3D yazıcılarda artış oldu.**

İlk yıllarda çok pahalı olduğu için fazla talep görmeyen bu yazıcılar günümüzde artık ev kullanıcılarının bile alabileceği fiyatlara bulunmaktadır. 1.000 TL’den başlayıp 20.000 TL’ye kadar 3D yazıcı bulmak mümkün.

Umarım akla gelen her şeyin yapılabildiği bu 3D yazıcılar ile sadece insanlar için iyi şeyler yapılmaya devam edilir. Saygılarımla..

*http://www.3byazici.com/p/3d-yazc-nedir.html

**http://www.priyoid.com/3d-yazici-teknolojisi/

(Visited 235 times, 1 visits today)