Anonim Devrim

İnternet, insanların özgürce fikirlerini paylaşabileceği ve bütün dünyaya yayabileceği güçlü ama tehlikeli bir ağdır. Yayılan bilgi okuyucuların yararına da olabilir, yalan bir haber gibi önüne gelen her yerde kaos yaratan bir dalga da. Tek bir yazı ile dünyayı da değiştirebiliriz, insanları yanlış fikirlere de sürükleyebiliriz.

 

 Risklerine rağmen internet üzerinde kolayca paylaşamadığımız fikirlerimizi anonim olarak paylaşabiliriz. Sansür olmadan yapılan bu yorumlar, bizi medyanın baskısından kurtarır ve bizi özgürce paylaşmaya cesaretlendirir. Her ne kadar sınırsız düşünce paylaşımı uzaktan internetin mükemmel bir özelliği gibi görünse de, o bile kendi içinde kurallara ihtiyaç duyar. Fikirler yayılır, doğru veya yanlış olmaları önemli değil. İnsanları doğru yönden saptıran bu tehlikeli fikirleri, anonim paylaşıma bir sınır koymadan engelleyemeyiz. Örneğin 5G bağlantı kulelerinin korona virüsüne neden olduğunu konu alan bir komplo teorisi, bu yalan haberden ilham alıp bu kulelere zarar vermeye çalışan örgütlerin oluşmasına neden oldu. Bunun gibi bir desteğe dayanmayan “bilimsel” fikirler sansürlenmedikçe, bunun gibi olaylar ve daha kötüleri gerçekleşecektir.

İnternette yapılan bu yorumlara bariyer konmasının gerekmesinin bir nedeni de kişiye hakaretin oldukça kolay olması. İnternet üzerinden politikacılara, ülkenin başındakilere ve ünlülere direkt veya üstü kapalı yapılan bu hakaretler normal durumda yasal suç bile olabilir. Her ne kadar anonim mesajlar bu kişiler hakkında fikirlerimizi dile getirmeyi doğası gereği desteklese de, eleştiri ile hakaret arasında çok ince bir çizgi vardır. İnsanların desteklediği kişilere böyle hakaret edildiğini görmesi, bir karşı tepkiye, ardından da anlamsız ve mantıksız bir şekilde yapılan tartışma (veya kavga da diyebiliriz) ile sonuçlanır. Fikir ayrılığına katlanamayan insanlar, bu acınası kendini kanıtlama savaşına kaba saba bir dil ile girerler ve asıl fikir hakkında hiçbir gelişme olmaz. 

Anonim fikirler bu nedenle kapsamlı ama esnek kurallar çevresinde paylaşılmalı. Fikrin kendisini engellemeden yayılma şeklini kontrol altına almalı, içeriğini doğrulamalı ve yayılırken orijinal halini muhafaza edilmeli. İnternet iki taraflı madalyondur; bu devrimsel fikirleri yayabilirken bunun dışında kalan bilgileri de sızdırabilir. Bu kurallar oluşturulmazsa daha birçok olay daha oluşabilir.

(Visited 15 times, 1 visits today)