Aslan Kral

Aslan, kedigillerdendir. Hindistan’ın bir bölümünde ve Afrika kıtasında yaşamaktadır. Afrika aslanları kaplanlardan sonra en büyük kedidir. Erkek Afrika aslanı 250kg’dır. Bu canlılar çok yırtıcıdır ve çok et yerler. Örneğin: ceylan, beyaz ceylan, manda, zebra ve benzeri şeyler yer. Dişi aslanlar birlikte avlanırlar. Aslanlar avlarını önce boğup öldürürler sonra yerler. Aslanlar gece avlanır. Aslanlar sürüler halinde yaşar. Aslanlar avlarını pusuya düşürür. Aslanlar açık topraklarda yaşarlar. Ömürleri 20-25 yıldır. Derisi açık kahverengi ve sarının birleşimidir. Erkek aslanların yelesi omzuna kadar değer. Bu yele kızdığı zaman kabarır. Az ışıkta bile görebilirler. Dişi aslanlar doğurduklarında yavruların gözü kapalı olur. Yavrular doğduklarında 20-25 cm olur. Yavruların kilosu 400-450 gr’dır. Aslanın kuyruğunda püskül vardır. Avını yakalamak için hızlı olmaları gerekir. Pençeleri kuvvetli dişleri keskindir. Yere sağlam basmak için pençeleri büyüktür.

Aslanlar arasındaki kavgaların başlıca sebepleri bölgeleridir. Kavgalarının sonucu ölümle sonuçlanabilir. Aslanlar o kadar güçlü hayvanlardır ki küçücük bir pençe darbesi ile bile insanoğluna zarar verebilirler. Onları öldürebilirler. Aslanlar grup halinde yaşar. Sebebi ise kendilerinden daha hızlı olan avlarına pusu kurarak avlamaktır.

10 bin yıl önce aslanlar dünyada beş kıtada yaşamaktaydı. Bu kıtalar: Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya, Afrika. Günümüzde ise aslan deyince ilk akla gelen kıta Afrika’dır.

Sizlere aslanların üremesinden de bahsetmek istiyorum. Dişi aslanın gebelik süresi 105-112 gün arasında değişmektedir. Dişi bir doğuruşunda 2-5 yavru dünyaya getirir. Yavrular yukarıda da belirttiğim gibi kördür. Yavruların gözleri doğumdan 6 gün sonra açılır. Yavruların kürkleri beneklidir. 3 aylık olan yavrular artık anneleri tarafından süt ile beslenmezler. Anne aslan yavrularına avlanma dersleri verir. 1 yaşındaki yavru bunu kendi başarabilir hale gelmiştir. Yavrular arasında ölüm oranı fazla ve bunun sebebi ise en son beslenenin yavru olmasıdır. Bu bir çeşit aslanlar arasındaki nüfus kontrolü diyebiliriz. Böylelikle aslan nüfusunun artışı engellenmiş nüfustaki denge sağlanmış olur. Anne aslan yavrularının ölümünü engellemek için avlanır yavrularını besler.  Biraz da aslanın yaşam şekline değineyim. Afrika aslanı onları sıcaktan koruyan ağaçların çok olduğu yerlerde, sazlıklarda yaşarlar. Açık toprakları severler. Grup halinde yaşarlar. Sayıları 20 kadardır. Büyük grupların sayısı da 30’u geçmez. Grubu erkek aslan ya da erkeklerden oluşan koalisyon yönetir.

(Visited 194 times, 1 visits today)