Cebimize Sığan Teknoloji: Bilgisayarlar

Bilgisayarlar karmaşık matematiksel işlemleri çok kısa sürede yapabilen, kendilerine verdiğimiz bilgileri saklayabilen, bu sakladığımız bilgileri kolayca bize geri veren, insanların verdiği komutlarla çalışan makinelerdir. Bilgisayarlar gittikçe daha da gelişmektedir. İlk bilgisayarların döneminde kocaman bir bilgisayarın çarpma işlemi yapabilmesi büyük bir adım idi. Ama artık bu gözümüze çok kolay bir şey gibi geliyor. Günümüzde bilgisayarlar bulunduğumuz noktadan gideceğimiz yere en kısa sürede nasıl gideceğimizi hesaplıyor, yapacağımız işlerin günlük planını döküyor, hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılıyor. Kısacası günlük yaşamın neredeyse tamamını kapsıyor.

Bugün avucumuzun içine bile sığabilen bilgisayarlar eskiden neredeyse bir oda büyüklüğündeydi. Zamanla teknolojinin gelişmesi ile çok daha fazla işlemi çok daha kısa sürede yapabilir hale geldiler. İşlem güçleri arttıkça boyutları küçüldü. ENIAC (Elektronik Sayısal Entegreli Hesaplayıcı) bilinen ilk bilgisayardır. Amerika’nın 2. Dünya Savaşı’na girmesi ile birlikte gizli olarak sipariş verildi. Yapımı 4 yıl sürdü ve fiyatı yaklaşık 500.000 dolar idi. Ama savaş bitince bu bilgisayara ihtiyaç kalmamıştı. ENIAC 1947 yılında basına tanıtıldı. Ama ENIAC ilk bilgisayar değil idi. Bu da ilk bilgisayar.

Eniac

Bilgisayarların bir hesap En makinesi olduğunu Nhl düşünürsek ilk bilgisayarların abaküsler olduğunu söylemek çok yanlış Great olmaz herhalde. Konumuza dönelim: O dönemde bilgisayarlar gittikçe küçülüyordu. IBM; PC yani IBM Kişisel bilgisayar çıkaran ilk firma oldu.

ibm5150

Yukarıda da görselini gördüğünüz gibi ilk bilgisayara göre çok daha küçük. 12 Ağustos 1981 yılında bir grup mühendis tarafından üretilmiştir. Bilgisayarların bu kadar küçük olmasını sağlayan aygıtın ismi transistördür.  Eğer transistör bulunmasa idi diyaliz makineleri bir futbol sahası kadar büyük olacaktı. 1984 yılında Apple firması Macintosh adı verilen taşınabilir bir bilgisayar piyasaya sundu. İsmi Macintosh 128K idi. Yanında bir çanta ile geliyordu ama nerdeyse 40 kilo idi. Ama bu, bilgisayarların gittikçe daha küçüldüğünü gösteriyordu. Daha sonra laptoplar, tabletler ve akıllı telefonlar çıktı. Artık bilgisayarlar cebimize bile sığabiliyor.

Günümüzde insanlar bilgisayarları karmaşık hesapları yapmak yerine tamamen bir iletişim aracı olarak kullanmaktadırlar. Bilgisayarın gelecekteki gelişimi de bu yönde olacaktır. Facebook, Twitter gibi sosyal ağ uygulamaları insanların günlük hayatta kullandıkları bilgisayarların geleceğine yön vereceklerdir.

 

(Visited 226 times, 1 visits today)