Çevre Kirliliği

Çevre kirliliğinin en büyük sebebi insanlardır. Çevre kirliliği denince deniz kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği ve su kirliliği anlaşılır. Ben size bu yazımda hepsini teker teker anlatacağım.

  İyi okumalar.

DENİZ KİRLİLİĞİ

  Deniz kirliliği; kanalizasyonların arıtılmadan denize verilmesinden, fabrikaların denize pis sularını boşaltmasından ve insanların çöplerini denize atmasından oluşur.

deniz-kirliligi

  Denizi korumak için; plastik poşetler, şişeler, bebek bezleri, metal içecek kutuları ve izmaritler gibi atıkları denize atmamamız gerekir. Çünkü cam atıkları 4000 yıl, plastik şişe ve poşetler 1000 yıl, bebek bezleri 500 yıl, izmaritler ise 2 yıl doğada kaybolmak için bekler ve çevre kirliliğinin önemli etkenleri olarak doğada kalırlar.

HAVA KİRLİLİĞİ

  Hava kirliliği; fabrikaların filtre takmaması, insanların kötü yakıt kullanması (örneğin kömür), plansız sanayileşme, kentleşme ve yeşil alanların azalmasından oluşur.

hava-kirliligi

  Havayı korumak için; bol ağaç dikmeliyiz, daha kaliteli kömür ve doğal gaz kullanmalıyız. Ayrıca araba yerine toplu taşıma araçları kullanmalıyız. Çünkü kullanılan otomobillerin 1 km’de havayı otobüse göre 4 kat daha fazla kirlettiği görülmektedir.

SU KİRLİLİĞİ

  Türkiye su açısından zengin bir ülke değildir, su kaynaklarımız kısıtlıdır. Bu yüzden sularımızı temiz tutmalı ve tasarruflu olmalıyız.

  Su kirliliği; lavaboya döktüğümüz kızartma yağları, yanlış tarım uygulamaları, atık suların arıtılmamasından kaynaklanmaktadır. Evimizde alacağımız çok basit bazı tedbirlerle ülkemizdeki temiz suların korunmasına katkıda bulunabiliriz.

su-kirliligi

  Ellerimizi yıkarken, diş fırçalarken, tıraş olurken ve duş alırken musluğu gerektiğinden fazla açık tutmamalıyız. Sebze ve meyveleri musluk altında yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayabiliriz. Bulaşıkları elde değil biriktirerek bulaşık makinesinde yıkamalıyız. Kullanılmış yağları lavaboya dökmemeliyiz.

UNUTMA; VÜCUDUMUZ SUSUZLUĞA 1 HAFTA BİLE DAYANAMAZ!!!

TOPRAK KİRLİLİĞİ

  Toprak kirliliğinin sebepleri; yerleşim alanlarından çıkan çöplerin gelişi güzel boşaltılması, kanalizasyonların arıtılmadan toprağa verilmesi, pil ve tarımsal ilaçların direkt toprağa gömülmesidir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Toprak kirliliğini önlemek için; atık pillerimizi biriktirip geri dönüşüm kutularına atmalıyız. Geri dönüştürülebilir çöpleri ayrı ayrı, örneğin camları cam geri dönüşüm kutusuna, plastikleri plastik geri dönüşüm kutusuna, kağıtları kağıt geri dönüşüm kutusuna atmalıyız.

ATATÜRK’ÜN DOĞA SEVGİSİ

Atatürk Yalova’da bulunan evine geldiği bir gün bahçıvanın bir ağacın dallarını kestiğini görmüş.  Atatürk ağacın dallarını neden kestiğini sorunca bahçıvan, ağacın dallarının köşke zarar verdiğini söylemiş. Bunu duyan Atatürk çok üzülmüş ve ağaca zarar vermeden köşkü kurtarmanın bir yolunu düşünmüş ve “ağaç kesilmeyecek, köşk kaydırılacak!” emrini vermiş. Böylece ağaç kesilmeden köşk raylar üzerinde kaydırılarak ağacın dallarının köşke zarar vermesi önlenmiş.

yuruyen-kosk

(Visited 306 times, 1 visits today)