Dev Yaratıklar: Dinozorlar

Merhaba arkadaşlar ben Burak. Bugün sizlerle dinozorları öğreneceğiz. Aslında dinozorları yazmak aklıma MTA müzesini gezdikten sonra geldi.

Dinozorlar şu anda yaşamıyorlar ama fosilleri sayesinde dinozorlar hakkında çok şey öğrenebiliyoruz. Örneğin, dinozorların en hızlısı Galimus.

Dinozorların bazılarının derisi kuş gibi tüylü bazıları balık gibi pulludur.

Dinozorların yok olmalarının en önemli nedeni sürekli iklim değişmeleridir.

Dinozorlar etobur ve otobur olarak iki guruba ayrılır.

1.ETOBUR DİNOZORLAR

Etoburlar söylenişinden anlamışsınızdır sürekli et yerler. Etoburların bazıları başka dinozorları da yiyebiliyorlar. Bazıları ise sadece et olanları yiyorlar fakat bunlara dinozorlar dahil değil. Etobur dinozorlar, tıpkı insanlar gibi arka ayaklarının üzerinde yürüyorlardı. Ön ayakları çok miniktiler.

  1. OTOBUR DİNOZORLAR

Otoburlar da herkesin bildiği gibi otlarla ve ağaçlarla beslenirler. En kalabalık otobur dinozor türleri Apatosaurus ve Brachiosaur’du. Otoburlar et yememeli yerlerse ölebilirler. Otoburların en uzunu Apatosaurus. Apatosarus zaten dünyanın en uzun dinozoru. otobur dinozorlar, kendilerini etobur dinozorlardan korumaya yarayacak özel silahlara sahipti. Örneğin Triceratops, başında üç boynuz taşırken Ankylosaurus çıkıntılı kemiklerle korunuyor, Stegosaurus’un kuyruğunda ise sivri dikenler bulunuyordu.

Şimdi birkaç dinozoru daha yakından tanıyalım.

TYRANNOSAURUS

İsmi Tyrannosaurus Rex olan dinozordur. Ağzında 20 cm’lik dişler bulunuyordu. Avını daha iyi tutabilmesi için dişleri kıvrıktır.14 metre uzunluğunda ve 5-6 metre boyunda bir dinozordur. Et ile beslenir. Bundan 67 milyon sene önce Kuzey Amerika, Çin ve Güney Amerika ile Hindistan’da hayatını sürdürmüştür.

APATOSARUS

Apatosaruslar otobur gurubundandır. Apatosarus ağaçların en yüksekte bulunan yaprakları yer çünkü ağacın en üstüne sadece Apatosarus yetişebilir. Bebek Apatosaruslar iki ayak üstünde daha hızlı koşarlar. 4 bacağı üstünde yürür ve yavaş hareket eder. Burun delikleri kafasının üst kısmında yer alır.

                        ANKYLASARUS

Ankylasarus’un kuyruğu çok sert olduğu için kendisini savunmak için kullanıyor. Ankylasarus ona saldıran dinozorların iki bacağını kırar bu şekilde kendisini korur. Başının arka tarafında kuyruğuna kadar 2 sıra diken bulunmaktadır. Kuyruğunun ucundaki taş gibi kemiği ile büyük kayaları bile parçalayabilirdi.

                             GALLİMİUS

Gallimius otobur gurubundandır. Gallimius dünyanın en hızlı dinozorudur. Hafif vücutları, güçlü ama ince bacaklarıyla yarış atından bile daha hızlı koşabilirlerdi.

 

DİNAZOR SESİ

Dinozorların da sesleri vardır. Sesleri bazıları sesli bazıları sessiz. Dinozorlar aslında herkes sesi olmadığını düşünüyordu. Sonra bilim adamları herkes merak ettiği için bazı dinozorların fosillerini araştırdılar (incelediler) ve dinozorların ses çıkardıklarını öğrendiler ve herkesin merakı ortadan kalktı.

Kaynakça; Dinazorlar Kitabı   Soru -Cevap

 

 

 

 

 

 

(Visited 565 times, 1 visits today)