Kelebekler

Kelebeklerin garip yaşamları vardır. İlk başta hayata annelerinin yaprağa yumurtlaması ile tırtıl olarak başlarlar. Tırtıllar yaprakları yiyerek gitgide büyüyüp kendi salgıladıkları iplerle kozalakta bekleyerek oluşurlar. Böylece pupa olurlar.Kozalaktan çıktıktan sonra artık hayata kelebek olarak başlarlar.

TIRTILLARKelebeklerin dört kanadı, bir çift dokungacı ve altı ayağı vardır. Ayrıca kelebekler tamamen zararsız, ısırmayan, sokmayan canlılardır. Kelebekler ormanlarda, korularda ve bahçelerde gezerler. Kelebeklerin nazik dokungaçları havadaki kokuları alır ve kelebeği çiçeğin yanına götürür. Bu güzel ve rengarenk kanatları olan canlının hortum gibi ince ve kıvrımlı bir dili vardır. Dilini çiçek tohumunun ortasına daldırıp çiçeğin özünü çeker. Kelebekler gündüz ve gece olarak 2 çeşide ayrılırlar ama genellikle kelebekler gündüz uçarlar. Bunu yazın balkonda otururken de fark edebiliriz çünkü yazın akşam olduğunda ve balkonun ışığı açık iken  kelebekler hemen ışığa gelir; ama asla yapay ışık güneş ışığının yerini alamaz.

Kelebeklerin yaklaşık 150.000 çeşidi vardır. Kelebekleri daha farklı gruplandırırsak gece ve gündüz uçanlar olarak ayırabiliriz. Gece kelebekleri daha büyüktür ve daha hızlı uçarlar, gündüz kelebekleri ise daha yavaş uçup küçüktürler ve daha göz alıcı renklere sahiptirler. İnsanlar kelebekleri öldürüp onların renklerini beğendikleri için kelebek koleksiyonu yapıyorlar, bence böyle yanlış davranışları biz çocuklar olarak tüm dünyaya gösterip insanları bilinçlendirmeliyiz yani kelebeklerin korunmasıyla ilgili tiyatrolar, afişler ve pankartlar hazırlayabiliriz.

kozadaki-kelebek

Kelebeklerin ömrü çok kısadır. Kelebekler türüne göre 1 gün ya da 2 ay yaşamaktadır. Ayrıca kelebeklerin uzun yaşamak için mutlu ve huzurlu yaşamaları gerekir. Az da olsa kelebeklerden bazıları birkaç mevsim daha yaşayabilir. Bu tür kelebekler havalar soğuyunca geri dönüşü olmamak üzere kuşlar gibi sıcak yerlere göç ederler. Kelebeklerin çoğalması yumurta ile gerçekleşir. Çiftleşmeden sonra yumurta yaprak altlarına bırakılır. Dişi kelebek yumurtayı bırakırken yavrunun kolay besin bulabileceği yerleri tercih etmektedir. Yumurtalar genellikle Dünya şeklindedir yani yuvarlak gibi ama alttan hafif basıktır. Bazı kelebek türleri yumurtadan çıktıktan sonra dışarıdan gelen tehlikelerden korunmak için ve dışarıdan görünmemek için yumurta kabuklarıyla kendilerini kapatırlar. Kelebekle yaşamları için güneşe ihtiyaç duyarlar, erkek kelebekler de aminoasit ve tuz ihtiyaçlarını karşılamak için önemli olan bir şey de çürümüş meyvelerdir ayrıca çürümüş meyveler kelebeklerin ömrünü uzatır. Kelebekleri merak edenler ayrıca Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne gidip görebilir. Kelebekleri sevmeniz dileğiyle…

(Visited 295 times, 1 visits today)