Kızıl Gezegen’de Hayatta Kalmak

Bu yazımda sizlere Mars’la ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum.

Bilinmezleri ve artık kısmen ulaşılabilir oluşuyla Mars favori gezegenlerden biri. Çünkü bizim sistemimiz içindeki gezegenler arasında, üstünde su dolayısıyla da yaşam ihtimali olan tek gezegen Mars. Hatta öyle ki, şu anda bile Mars’ın yörüngesinde 3 ayrı uzay gemisi yer almaktadır. Daha önce de birden fazla araç Mars yüzeyinde jeolojik araştırmalar yaptı ve yaşam için gerekli çok heyecan verici bulgulara rastlandı.

Benim Mars’a olan merakım  ise izlediğim bir film sayesinde ortaya çıktı: MARSLI!

Astronot Mark Watney’ in bir dizi teknik aksaklık sonucu Mars’ta tek başına yaşamak zorunda kalmasıyla başlayan film aslında Andy Weir adlı bir yazarın aynı adlı kitabından uyarlanmış bir senaryo. Film boyunca Mark, yaşamını sürdürmek için yaptığı her şeyi bilgisayarına video günlük olarak kaydediyor. Aslında bir nevi Video Blogger. Ama yazdıklarını ve videoya çektiklerini ne yazık ki takip eden kimse yok.*

Hayatta kalmak için Mark’ın bulduğu inanılmaz çözümler var. Mesela yiyeceklerinin bir kısmını planlı bir şekilde ayırarak patates yetiştirmeye çalışıyor. Bunun için de toprağa, gübreye ve suya ihtiyacı var. Gübre için kendi atıklarını kullanmayı akıl ediyor. Toprak için de Mars’ın yüzeyinden faydalanıyor. Bunun gibi yüzlerce pratik ve bilimsel olarak yapılabilir fikirle Mars’ta yıllarca hayatta kalıyor. İşte film hakkında kısa bir bilgi ve size de mutlaka izlemenizi öneriyorum.

Bu bahsettiklerim size uzak hayaller hatta sahte varsayımlar olarak gelebilir. Ama bilgili ve akıllı bir bilim adamının neler yapabileceğini bir filmde izlemek beni çok heyecanlandırdı. Çünkü bundan iki yüz yıl önce ‘’Uzaya araçlar yollayacağız, Ay’a ayak basacağız’’ deseniz hiç kimse inanmaz hatta sizi büyücülükle bile suçlayabilirlerdi. Ama bilimin yıllar içindeki ivmelenerek artan hızı bizi bambaşka yerlere getirdi.

Mars

  • Kızılımsı görünümünden dolayı kızıl gezegen de denir.
  • Yüzölçümü: Güneşten ortalama uzaklığı 227.900.000 km’dir.
  • 144.800.000 km² dir.
  • Yüzeyinde 21 km yüksekliği ile bizim güneş sistemimizin en yüksek yanardağ olma özelliği olan Olympus Moon yanardağı yer alır.
  • Yüzeyinde ovalar, kanallar, dağlar ve kanyonlar bulunur.
  • Dünya gibi üstten basık bir görünüme sahiptir.
  • 2 adet uydusu vardır.**

Kaynaklar

*  http://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/the-martian-marslifilminin-ne-kadari-bilimsel-ne-kadari-kurgu,DrH36PQG10aDpLXvIHBiEA

**  https://tr.wikipedia.org/wiki/Mars

(Visited 117 times, 1 visits today)