Olmasa Da Olur Mu?

Hepimiz bir amaç için okuldayız, iyi bir gelecek için. İstediğimiz işleri yapmak ve hayat kalitemizi artırmak için okula geliyoruz. Tabii,okuldayken hep mutlu olmuyoruz fakat biliyoruz ki eğitimle biz, hayatımızı istediğimiz gibi yaşayabileceğiz. Fakat yine de, belli değişiklikler aslında çok daha iyi olabilir.
“Hocam, bu konuyu hayatımızda nasıl kullanacağız?” sorusu, her öğrencinin ve öğretmenin duyabileceği bir sorudur. Evet, bazen birtakım konular lüzumsuz görülebiliyor ve biz öğrenciler de daha kullanışlı ve bize lazım olabilecek bilgiler öğrenmeyi arzu ediyoruz. Ne var ki gerçekten de sadece sınavı geçebilmek için çalıştığımız yerler oluyor. Biz de ilerde istediğimiz mesleğe göre işlenen dersleri üniversitede görmek istemiyoruz.
Tamam, istemiyoruz ama bu ne kadar doğru? Açıkcası ben de ilerde ne olmak istersem o şekilde eğitim almak ve diğer dersleri görmemeyi isterim. Sadece ben değil, öğrencilerin belli bir kısmı da bunu tercih edebilir. Ancak bilinmesi gereken önemli bir şey var ki o da derslerin yalnızca meslek için olmadığı. Derslerde öğrendiğimiz belli konular, aslında hem birikimimizi, hem de yaşantımızı etkiler. Her doktor sadece tıp bilirse işinde başarılı olsa dahi yaşamında çok fark yaratması mümkün olabilir de olmayabilir de. Çünkü sadece tıp bilgisi, iletişim esnasında ya da hayatımızda anlamamız için tıp bilgisi gerektirmeyen birtakım olaylarda yeterli olmaz. Hem insan kendini olabildiğince fazla geliştirmeli ki farklı olabilsin.

Hem sözel yetenek de sayısal yetenek de hayatımızı kolaylaştıran etkilere sahip. Mesela okuduğumuzu anlamak gerçekten her anlamda önemli. Ya da analitik zekayı geliştirmek her alanlamda faydalanabileceğimiz bir özellik olur. O yüzden bazı konular var ki onlar olmazsa olmaz.

Öte yandan istediğimiz işe yoğunlaşmak da gayet mantıklı. Hatta çok daha mantıklı çünkü çoğunlukla o alanda öğrendiklerimi ile yapacağız işimizi. O işe yoğunlaşarak belki de çok daha az bilinen ve lüzumsuz olmayan detayları öğreneceğiz. Belki de daha uzun süre o iş için çalışmak, işe girdiğimizdeki başarımızı etkileyecek demek yanlış olmaz. İşi özümsememiz ve pratikte yapmamız açısından da lazım olabilir.

Biz aslında öğrenci olarak uğraşmak istediğimiz alana yönelmeli, fakat her anlamda bize lazım olan bilgileri de es geçmemek gerek. Ne şimdiki gibi az, ne üniversitedeki gibi çok yoğunlaşmalıyız istediğimiz işe.

Fakat yine de işimize yoğunlaşmamız iyi olur. İyi olur tamam da, gelecekte robotlar belli işlerde yer alacak şeklindeki teorilerin doğru olma ihtimali var. Yani hala çalışmamız gerekir mi? Bilemem.

(Visited 135 times, 1 visits today)