Sincaplar

Sincaplar çok sevimli ve onlar en sevdiğim hayvanlardan biridir.

YAŞAM ALANLARI

Orman, ağaçlık alanlar, park ve borular.

ÖZELLİKLERİ

Vücudunun üstü kırmızı, altı tamamen kahverengi ve siyah rengi vardır. Tırmanmayı iyi yaparlar. Boyları 18-23 cm, kuyrukları 14-20 cm ve 280 – 480 gram ağırlığındadır. Sincapların iri gözleri ve uzun kuyrukları bulunmaktadır. Bu kuyrukları ile ilgi çekerler. Sincaplar kemirgen ve memeli hayvanlardır. Sincaplar soğuk havalarda çok az hareket ederler. Sincapların ön ayakları arka ayaklarından küçüktür. Sincaplar en sevecen yabani hayvanlardan biridir. Sincaplar ot obur oldukları için ağaçlarda bulunur. Mantar ve kabuklu olan bazı yiyecekleri yerler. Bazen bu yiyecekleri toprağın altına gömer ama sonra nereye gömdüğünü unuturlar. Sincaplar kışın zor yiyecek bulurlar. Bu yüzden kışın yemek için yazın ceviz , fındık ve kozalak gibi uzun süre dayanabilecek yiyecekler toplarlar.

SİNCAPLARIN ÜREMESİ

Sincaplar şöyle ürüyor. Sincaplar bir ayda iki-yedi yavru yaparlar ama bir yılda kırk yavru yapan da görülmüş. Üreme yaptığı yerler 30-40 cm çapındaki ağaçların kütüğü, çimden ve yapraktan yaptığı evde de ürerler. Yavrularını doğurduktan sonra birkaç gün geçince; anne sincaplar yavruların üstünü örtüp oradan ayrılıyorlarmış.

DAĞILIMI

Akdeniz adaları ve İzlanda adaları hariç bütün yerde bulunur. Sincapların postları için avlanan insanlar nedeniyle Türkiye’de sincapların sayısı tükeniyor.

(Visited 467 times, 1 visits today)