Teknoloji Bir Tehlike mi?

Merhaba ben Beştepe Koleji 10. sınıf öğrencisi Ayşegül DEMİREL.Bugün sizlere Teknoloji hakkında sahip olduğum bilgileri aktaracağım. Umarım keyif alırsınız.

Hepinizin de bildiği gibi teknoloji Dünya’mızın dört bir yanını sarmış vaziyette. Peki aranızda sağladığı yarar ve etkilediği zararları bilen var mı? Yoksa ben söyleyeyim. Teknolojinin yararları insanların günlük hayatta karşılaşmış oldukları zorlukların kolayca üstünden gelebilmesini sağlar. Bunun en basit örneği benim de şu anda kullanmış olduğum mekanizmadır. Bilgisayarlar! Evet bu akıllı aletler sayesinde sizlere sahip olduğum bilgileri kolayca aktarabiliyorum ve sizler de bundan faydalanıyorsunuz. Başka bir örnek vermek gerekirse telefonlar.Kitle iletişim araçlarından biri olan telefonlar bizim iletişim kurmamızı kolaylaştırır. Karşımızdaki kişiyi hem sesli hemde görüntülü olarak görmemizi sağlar.Gelelim teknolojinin zararlarına. Teknolojinin yararından fazla zararı bulunmakta.Bunlar nelerdir? Bunların başında boşa geçirerek harcamış olduğumuz değerli vaktimiz,bu aletlere karşı bağımlılığımız ve asosyal olmamız gelir. Tabi bunların yanında türlü hastalıklar da bulunmaktadır. Ben sizlere zararından çok yararlarından bahsetmek istiyorum.

Teknoloji sahip olduğu niteliklerle ve makinistlerin yoğun çalışması üzerine günden güne değişmektedir,gelişmektedir. Mesela bilgisayarın icadından önce hesap makineleri vardı. Zaten hesap makinelerinden yararlanılarak bilgisayar icat edilmiştir. Bunun yanı sıra telefonlar da aynı şekilde hesap makinesinden örnek alınarak geliştirilmiştir. Bu şekilde tanıtacak olacağım telefonu anlatmaya başlayabilirim. Size telefonun tam tanıtımını alıntı yaparak açıklayacağım:

Telefon birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi, bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

Önce kentlerde kurulan telefon şebekeleri daha sonra kentler arası, uluslararası düzenekler durumuna dönüşmüş ve uydular aracılığıyla dünyanın her köşesinin birbiriyle iletişimi sağlanmıştır. -Vikipedi’den alıntı yapılmıştır.

Şimdi ise ilk telefonun kullanım anında neler olduğu hakkında alıntı yaparak bilgi vereceğim:

İlk telefon

Konuşmaları açıkça aktaran ilk telefon aleti, Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından geliştiren radyofon isimli aygıttır. İki bilim adamı, bu aygıtla ilk başarılı denemeyi 15 Şubat 1880 günü gerçekleştirdiler. Verici Washington’da, 13. Cadde’deki Franklin Okulu’nun tepesine konmuştu. Tainter, ahizeyi eline alarak konuşmaya başladı: Bay Bell… Bay Bell… Beni duyabiliyorsanız lütfen pencerenin önüne gelip şapkanızı sallayın. Az sonra Bell, 14. Cadde’de bulunan laboratuvarının penceresine geldi. Elinde şapkası vardı. Bir an durdu, sonra şapkasını sallamaya başladı. -Vikipedi’den alıntı yapılmıştır.

Şimdi telefonun çalışma mekanizması hakkında maddeler halinde bilgi vereceğim:

Bir elektrik devresi üzerinden bir telefon konuşmasının yapılması sırasında meydana gelen olaylar şöylece sıralanabilir:

  1. Ses enerjisi mekanik enerjiye dönüşür.
  2. Mekanik enerji elektrik enerjisine dönüşür.
  3. Elektrik enerjisi nakledilir.
  4. Karşı tarafta elektrik enerjisi manyetik enerjiye dönüşür.
  5. Manyetik enerji mekanik enerjiye dönüşür.
  6. Mekanik enerji ses enerjisine dönüşür.

Bugün sizlere teknolojinin yarar ve zararlarını,teknolojik ögelerden biri olan telefonun tanımını ve ilk kullanıldığı anını,çalışma mekanizmasını ayrıntılı olmasa da elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.Umarım beğenmişsinizdir. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

(Visited 59 times, 1 visits today)