Teknolojinin Faydaları ve Zararları

 

Bilim ve teknoloji aslında birbirine çok yakın kavramlardır. Bilim doğa ile ilgilenir. Diğer bir deyişle, bilim doğanın nasıl işlediğini ve doğa yasalarını bulmaya çalışır. Yerçekimi kanununa göre cisimlerin yere düşeceğinin bilgisi, neden bazı bitkilerin sadece çöllerde yetiştiği, oksijenle temas eden çeliğin neden ve nasıl paslandığı ya da petrolün ne tür kaya formlarının yakınlarında oluştuğunu açıklamak hep bilimin işidir.

Bunlar, insanlar olsun olmasın olup biten şeylerdir. Teknoloji ise insanlık tarihi ile başlamıştır. Silah, araç ve gereçlerin yapılmaya başlandığı taş devri ile başlayan teknoloji evrimi, bronz ve demir çağlarının ardından, endüstri devrimi ile gelişmiş ve günümüzde büyük ölçüde bilgi yoğunluğuna dönüşmüştür. Buradan da anlaşılacağı gibi teknoloji insanın daha az emek harcayarak Hayatını kolaylaştıran ya da zaman kazandıran araç, gereç ve bilgilerin tamamıdır.

Her geçen gün hayatımıza daha fazla giren teknoloji özellikle 21. Yüzyılda çok büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Artık mutfakta, salında, sokakta, hastanede ve başka bir çok yerde etkisini göstermektedir. Bu etkiler hem yararlı hem de zararlı olarak değerlendirilebilir.

Teknolojinin yararları başında internet bulunmaktadır. Artık internet kullanarak istediğimiz kişiyle kilometrelerce uzakta dahi olsa görüşebiliyoruz. Bilgi ihtiyacımızın büyük bir bölümünü kolayca ve fazla zaman harcamadan karşılayabiliyoruz. Tüm otomatik aletleri açıp kapatabiliyoruz. Müzik dinleyip film izleyebiliyoruz. Bunların hepsini istediğimiz zaman istediğimiz arkadaşımızla paylaşabiliyoruz. Tıp alanındaki ilerlemelerle daha sağlıklı yaşam sürdürebiliyoruz. Tüm bunlar da bizim yaşam standardımızı artırıyor.

Fakat tüm bu faydaların yanında teknolojinin kötü kullanılması nedeniyle zararları da vardır. Küresel ısınma, çevre ve hava kirliliği ve yeşil alanların yok edilmesi bunlara örnek olarak verilebilir. Tüm bunların yanında özellikle faydalı olmayan oyun ve sosyal siteler de harcanan zaman zararların en önemlisidir. Çünkü düşünce yeteneğimizi tamamen yok etmektedir.

Her yenilik hem yarar hem de zarar getirmektedir. Zararlarına bulaşmadan yararlarından faydalanmak ise tamamen bizim elimizdedir.

 

 

 

(Visited 1.667 times, 1 visits today)