Tiyatro ve Çeşitleri

 

tiyatro ile ilgili görseller ile ilgili görsel sonucu

Tiyatro, seyirciler önünde, oyuncuların sahnede canlandırmaları amacıyla yazılmış eserlerdir. Tiyatronun içinde oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm, müzik, dans gibi bölümler vardır.
Tiyatro sahnede seyirci önünde oynanır.
Bir tiyatroda oyunu sahnede canlandıran kişilere “oyuncu” denilir. Ayrıca oyunun sahnelenmesinde görev alan yönetici, dekoratör, ışıkçı, suflör gibi diğer yardımcı elemanlar da vardır.
Bir tiyatro eserinde; konu, kişiler, çevre, zaman, üslup, amaç gibi altı unsur vardır.
TİYATRO ÇEŞİTLERİ:
Sahne üzerinde ve seyirci önünde, sanatçılar tarafından, hareketli olarak canlandırılarak yazılmış olan yazılara piyes denir.
Tiyatro eserleri müziksiz ve müzikli olamak üzere iki grupta toplanır.
TRAJEDİ
Kişilere korku ve ders vermek amacı olan en eski tiyatro çeşididir. Trajedilerde “üç birlik kuralı” vardır.
KOMEDİ
Kişilerin olay ve adetlerin gülünç, eğlendirici, yönleriyle göstermek amacıyla ders vermeyi ve hoşça vakit geçirmeyi hedef eden tiyatro çeşididir. Konuları günlük hayattan alınan komedilerde kahramanlar rastgele kişilerdir. Çevre belli bir yerdir.
DRAM
Trajediyle komediyi bir araya getiren tiyatro çeşididir.
OPERA
Bütün sözler, hareketlerin müzikle bestelenmiş ve orkestra şefinin idaresine verilmiş dram ve trajedilerdir. Bir tek kelime müziksiz söylenmez. Ağır bir hüzün havası vardır. Çok güzel dekor ve kıyafetler içinde sunulur.
OPERET
Sözlerinin müziksiz kısımları müziklerden çok olan tiyatro eseridir. Operetlerde renk, ışık, kıyafetler ve dans en göze çarpıcı şekilde kullanılır.
REVÜ
Operetin daha hafif fakat hiciv, alay, tenkit dolu türüdür.
SKEÇ
Beş altı dakikaya sığdırılan tablolar halinde kısa, müzikli oyunlardır.

(Visited 619 times, 1 visits today)