Zekan Yeter mi ?

İnsan beyni yapılan incelemelerde gözüktüğü üzere tahmin edilenden daha komplike ve sınırları daha geniş bir fonksiyondur. Yapabileceklerimiz aslında kafamızda belirlediğimiz sınırdan daha fazladır. Doğdumuz andan itibaren beynimize her saniye adeta makine gibi işlemeye başlıyor gördüklerimiz , duyduklarımız vb. bu veriler yemek tarifindeki malzemeler eğer bunları birleştirip pişirirsek ne olur ? Öğrenme. Öğrenme doğdumuz andan öldüğümüz ana kadar devam eder hiç durmaz duraksamaz bu nedenle öğrendiğimiz şeyleri teker teker saymak mümkün değildir. Mesela yürümek. Kimse yürümeyi bize öğretmese de eski çağlarda da olduğu gibi insanoğlu kendi kendine bu basit mekaniği kavrayabilir. Peki madem bu kadar ileri teknoloji bir beyne sahipiz herşeyi kendi başımıza yapmamız mümkünmüdür ? Bir ustaya ihtiyacımız var mı yoksa usta olmadan da işleri layığıyla yerine getirebilir miyiz ?

Artık daha zor kavramlardan bahsedelim ki bu derin mağaradan çıkalım veya en azından çıkışa yaklaşalım . Sizden gözünüzü kapatıp anlatacaklarımı hayal etmenizi istiyorum. İşe girmek istiyorsunuz ve bunun için iş ilanlarına göz atıyorsunuz ve karşınızda matematik öğretmenliği , marangozluk , posta teslimatçısı ilanlarını gördünüz ve postacılığa başvurdunuz ve elinize bir kağır verildi postayı posta kutusuna atmanızı söyleyen bir yönerge eğer bunu başarılya yaparsanız alınacaksınız ve postayı sadece doğru adrese gidip bırakmak çok basit olduğu için başarıyla yaptınız ve işe alınmanız için hiçbir engel kalmadı fakat diğer mesleklerede bir bakmayı istediniz ve sırada marangozluk bu sefer verilen kağıtta ise bir sandalye yapmanız yazıyordu size malzemeler verilmişti ilk başlangıçta güzel gidiyordunuz fakat sandalyenin sırt dayama kısmının mekaniğini bilmeyen biri yapamaz bu nedenle postacılıkta olduğu gibi tam yapamadınız ama yinede belli bir kısıma kadar giçbir öğretici olmadan geldiniz bu nedenle bu işede alındınız ama aklınız matematik öğretmenliğinde kaldı bu nedenle sıradaki durağımız matematik öğretmenliği vardığınızda diğer iki meslekte de olduğu gibi elinize sadece bir kağıt verdiler ve bu kağıtta lise öğrencisinin bile çözebileceğ bir matematik problemi verilmişti yani zor bir soru değildi fakat en başından beri her mesleğe sıfır bilgiyle başvurduğumuz için bu soruyu ne yapsanızda çözmeye yaklaşamadınız bile ve bu işe alınmadınız gün sonunda postacılıkta gayet başarılı bir sonuç elde ettiniz , marangozluktada postacılık kadar başarılı olmasanızda hatrı sayılır bir sonuç elde ettiniz lakin matematik öğretmenliğinde diğer iki dalda gösterdiğiniz başarıdan eser yoktu.

Peki bunun sebebi neydi ? Diğer iki meslek dalını başarıyla geçmiş olmak demek o işleri diğer daldan zor yapmaz ama çok önemli bir gerekliliği yanında getirir.

Her karanlık yolu fenersiz geçemeyeceğiniz gibi bazı şeylerdede size daha önceden yol gösteren birine oldukça fazla ihtiyaç vardır.

 

 

 

 

 

(Visited 35 times, 1 visits today)