Savunma Sporu Kick Boks

Kick Boks iki savunma sanatının birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir savunma sporudur. Kick Boks’da önemli olan güç ve tekniktir. Atak ve savunmanın aynı dozda olması gerekir. Eğitmenlerin söyledikleri tamamen yerine getirilmelidir. İçerisinde tekme, yumruk gibi darbeler barındırdığından dolayı, bu spor yapılırken mutlaka gerekli eşyalar kullanılmalıdır. Aksi takdirde kalıcı izler, yaralar oluşabilir. Örneğin; kask, dişlik, eldiven.

Bir boksörün saldırı ve savunma gücü, dengesine ve hazır olmasına bağlıdır. Bu nedenle Kick Boks’ta duruş çok önemlidir. Ayakların ucu hafif sağa doğru dönmelidir.

aliBir boksör demişken, en ünlü boksörlerden biri olan Muhammed Ali’den bahsetmemek mümkün değil sanırım. Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de  Kentucky’de doğmuştur. İrlanda kökenlidir. 12 yaşında boks ile tanışmıştır. Vitamin savaşına gitmediği için 5 yıl hapis ve on bin dolar para cezasına çarptırılmıştır. Uzun süre Parkinson hastalığı ile mücadele ettikten sonra 3 Haziran 2016’da vefat etmiştir.

Muhammed Ali’nin profesyonel boks kaydı: “56 galibiyet (37 nakavt, 19 karar), 5 kayıp (4 karar, 1 çekilme), 0 beraberlik” *

Peki neden Kick Boks yapmalıyız? Çünkü Kick Boks, vücudu tamamen çalıştırır. Fazla kalori yaktırır. Stres atmamıza yardımcı olur. Oldukça fazla çaba sarf ederiz, enerji harcarız ve vücudumuz daha fazla oksijen alır, fazlaca terlememize neden olur. Bu sayede toksinleri atarız. Aynı zamanda hızlı düşünmemizi sağlar.

Kick Boks müsabakaları genel olarak 3 ana disiplin başlığı altında yapılır. Bu disiplinler: Semi Contact, Light Contact ve Full Contact’dır.

Semi Contact: Yetişkin erkeklerde 57 kilodan 94+ kiloya kadar çeşitli sıkletler vardır. Yetişkin bayanlarda ise 50 kilodan 70+ kiloya kadar sıkletler mevcuttur. Gençler ve minikler için hem sıkletler hem müsabaka talimatnamesi çeşitli değişiklikler gösterir. Müsabakalar 2’şer dakikadan 3 raunttur. Puanlama sistemiyle kazanan belli olur. Başın üstü, sırt ve boyun vurulması yasak bölgelerdir.

Light Contact: Yetişkin erkeklerde ve bayanlarda sıklet durumları Semi Contact disipliniyle aynıdır. Müsabakalar 2’şer dakikadan 3 raunttur. Semi Contact’dan farklı olarak hız ve tekniğe bağlı değildir sadece bu disiplin. Aynı zamanda yüksek güç ve dayanıklılık da barındırır. Maç genelde durdurulmaz, puanlama yahut nakavt ile son bulabilir.

Full Contact: Adından da anlaşılacağı üzere bu disiplinde rakiple dişe diş bir mücadeleye girilir. Bu disiplinde kullanılan kurallar K1 profesyonel liginde kullanılan kurallara eşdeğerdir. Kick Boks’un en profesyonel halidir.**

images

Son olarak Türkiye Kick Boks Federasyonu’nun belirttiği, bir Kick Boks müsabakasında müsaade edilen ve edilmeyen teknikler ve davranışlara bir göz atalım:

Müsaade Edilen Hedef Bölgeler
Madde 46- İzin verilen teknikler kullanılarak vücudun şu bölgelerine vuruş yapılabilir:

  1. Baş – ön ve yan kısmı
  2. Gövde – ön ve yan kısmı
  3. Ayaklar – sadece süpürme tekniği

Müsaade Edilmeyen Hedef Bölgeleri, Yasaklanan Teknikler ve Davranışlar
Madde 47-Şunları yapmak yasaktır:

  1. Boyuna, karnın alt kısmına, böbreklere, sırta, bacaklara, eklemlere, kasıklara, başın ya da boynun arkasına vurmak,
  2. Dizle, dirsekle, elin karate vuruşu yapılan kenarıyla, kafa atarak, başparmakla ve omuzla saldırmak,
  3. Rakibe arkasını dönmek, kaçmak, düşmek, kasıtlı olarak sarılmak, gözü kapalı teknikler uygulamak, güreşmek ve çömelerek rakibin bel seviyesinin altına inmek,
  4. Yere düşen veya yerdeki rakibe, yani bir eli veya dizi yere değdiğinde rakibe saldırmak,
  5. İzin almadan minderi terk etmek,
  6. “Dur” veya “ayrıl” komutundan sonra veya raund bittikten sonra devam etmek,
  7. Yüzü veya vücudu yağlamak,
  8. Dişliğini tükürmek ( müsabık kondüsyon yetersizliği veya zor durumda kalması nedeniyle dişliğini atarsa, kroki durumuna gelmiş olarak sayılmalıdır, ancak aktivite haricinde dişliğini kasıtlı olarak tükürmesi durumunda gerekli cezası verilmelidir)
  9. Kurallara ve talimatlara  uymamak, ihlal derecesine bağlı olarak uyarı cezası verilmesine, eksi puan verilmesine, hatta diskalifiye edilmeye bile sebep olabilir.

 Müsaade Edilen Teknikler 
Madde 70-EL TEKNİKLERİ:
Boksta kullanılan her türlü yumruk,
AYAK TEKNİKLERİ:

  1. Karşı tekme,
  2. Yan tekme,
  3. Dairesel tekme,
  4. Topuk vuruşu,
  5. Hilal tekme,
  6. Balta tekme,
  7. Sıçrayarak atılan tekmeler,

El ve ayak tekniklerinin tüm müsabaka süresi boyunca eşit şekilde kullanılması gerekir. Ayak teknikleri sadece rakibe güçlü bir şekilde vurma niyeti açıkça gösterildiğinde kabul edilir.
Bütün tekniklerin tam güçle kullanılması gerekir. Kısmen amacından sapan veya blokla karşılanan ya da rakibe sadece dokunmayla, sürtmeyle veya rakibi itmeyle sonuçlanan hiçbir tekniğe puan verilmez.***

indir

* http://boxrec.com/boxer/180

** http://www.istanbul.com/tr/sehir/yasa/kick-boks-sporu-nedir-faydalari-neler

*** http://www.kickboks.gov.tr/Light-Contact.html

 

(Visited 399 times, 1 visits today)