Kutupların Derinlikleri

Kutup ayıları adından da anlaşıldığı gibi kutuplarda yaşar. Ayı soyundan gelirler. Dünyanın en büyük etoburlarından biridirler. Diğer ayılara nazaran daha uzun ve ince bir yapıya sahiplerdir. Boyları yaklaşık 2-2.5 metreyi bulur ve yaklaşık 900 kilagramlardır. Ayaklarının altında buzda kaymamalarını sağlayan deri bir tabaka vardır. İşte bu sebeple buzda hiçbir şekilde kaymazlar. Derileri bir yağ tabakasıyla kaplıdır, bu sebeple o iklim koşullarına dayanabilirler. Ayrıca çok iyi yüzücülerdir. Çoğunlukla bulundukları coğrafya nedeniyle fok balıkları ve balıklarla beslenirler. Koku duyuları o kadar duyarlıdır ki 30 kilometre öteden bile kurbanlarının kokusunu alabilirler. Avlanmak için fokların nefes almak için çıktıkları deliklerin orada beklerler ve çıktıkları anda foku yakalarlar.

Normal ayılar yaklaşık 25 yıl yaşarken kutup ayıları 30 yıla kadar yaşayabilirler. Çoğunlukla ikiz dünyaya getirirler ama 1,2 ve 4 yavru dünyaya getirdikleri de olur ve öyledir ki cüssesine göre en küçük yavruyu kutup ayıları dünyaya getirir. Yaklaşık 700 gram 30 santimetre doğarlar. Kutup aylarının nesli bilindiği üzere tükenme tehlikesi altında.En büyük sebepleri ise insanlar, küresel ısınma, en büyük yiyecek kaynakları olan fokların insanlar tarafından bilinçsizce avlanması, sera gazları, bunlardan bazılarıdır.

Penguenler kutup bölgesinde yaşarlar. Evet bu doğru ama yalnızca Güney Kutbu`nda Kuzey Kutbu`nda hiçbir penguen yaşamaz. Doğal ortamlarda ve sürü halinde yaşarlar. Penguenler bilindiği gibi bir kuş türüdür fakat uçamayan kuşlardandır. Birçok penguen çeşidi vardır ama bizim bildiğimiz en yaygın olanı İmparator Penguen`dir. Boyları yaklaşık olarak 1-1.2 metre ve yaklaşık olarak 30 kilogramdır. Sırtları gri veya siyah, karın kısımları ise beyaz tüylerden oluşur. Çoğunlukla denizdeki kabuklar, karides, deniz anası, balık, mürekkep balıkları ve yengeçlerle beslenirler. İmparator penguenler grup halinde avlanırlar. Kalabalık balık sürülerine dalarlar, tutabildikleri balıkları tutup tekrar yukarı çıkarlar.

Penguenlerin ortalama yaşam süresi 6-7 yıldır fakat 20 yıl yaşayan penguen de görülmüştür. Yılda sadece bir yumurta yumurtlar ve yumurtaları yaklaşık 1 kilodur. Dişi penguen yumurtayı bıraktıktan sonra işi erkek penguenler devir alır ve dişi yemek aramaya uzun bir yolculuğa gider. Yumurta zarar görmesin diye erkek penguen onu çok iyi korur. Yumurta soğuğa maruz kalmasın diye de onları koruyan erkekler sürü halinde dolaşır. Dişi penguen yokken erkek penguen yavruları süt benzeri bir içecek ile beslerler. Penguenlerin en çok mücadele ettikleri türler ise katil balinalar ve leopar foklarıdır.

(Visited 247 times, 1 visits today)