Kurallara Uy Hayatta Kal

Klasik bir tanım olarak trafik; yayaların, hayvanların ve araçların hal ve hareketlerine denir. Tüm araçların; trafik içinde belirli bir düzen içinde hareket etmesi gerekir. Bu düzeni oluşturmak için gereken trafik kuralları vardır. Trafik kurallarına uymak hayat kurtarır; yapılan kaldırımlar, yollar, levhalar belirli bir düzene göre yapılmıştır. Yayalar kaldırımdan yürüyüp, levhalara dikkat ederse; taşıtlar trafik lambalarına göre hareket edip, levhalara uyarsa, hem trafik sıkıntısız ilerler, hem de insan ve hayvanların hayatı tehlikeye girmemiş olur.

Trafik eğitimi küçük yaşta verilmeye başlanmalıdır. Eğitim ve bilinç çok önemlidir. Sadece öğrenmek değil, bu erdemli davranışları trafikte uygulayabilmek de önemlidir. Trafik denilince akla bir tek sıkışık bir trafik gelmemelidir, aslında bir yaya bile trafiktedir. Tabi yayalar için de kurallar var. Küçük bir çocuk parka giderken bile trafiğe çıkmış olduğuna göre; en azından karşıdan karşıya geçerken sağına soluna bakması gerektiği ona öğretilmelidir.

Yine de aslında trafikte büyük görev, araç sürücülerinindir. Asla aşırı hız yapmamaları gerekir. Ülkemizde maalesef bu sebepten yaşanan kazalar ve ölümler çok fazla. Ayrıca alkollü araç kullanımının sebep olduğu kaza oranı da hafife alınmayacak kadar büyük. Bu durum hem kişinin kendisine, hem karşındakine, hem de araca zararlıdır. Bu yüzden insanların her türlü zarara karşı bilinçli olmaları gerekmektedir.

Yolda karşılaştığımız birçok trafik levhası var. Bu tabelaların işe yaradığını hiç düşündünüz mü veya araştırdınız mı?

 

Peki, bir de kurallara uymama durumunda karşılaşılan yaptırımlardan bahsedelim. Ülkemizde trafik cezalarının yeteri kadar caydırıcı olmadığını düşünüyorum. Tabi bazen istisnalar da yaşanabiliyor ve insanları isyan ettiriyor. Bazı emniyet mensupları trafik cezaları verirken bazen olayı fazlasıyla abartıyor. Bu adam yanlış yazılan cezalardan şikayetçilerden bir vatandaş. Bakalım şikayetinin nedeni neymiş?

“Benim 51 kilometre hızla yediğim ceza var, insaf diyorum başka bir şey demiyorum. Biz çocuklarımızın rızkını bu cezalara yatırıyoruz. Ben her gün İstanbul’a yolcu götürüyorum ve bu yoldan geçiyorum. Her seferinde ceza yiyorum, bıktım artık. Ben 30 yıllık şoförüm son bir yılda yediğim cezayı, meslek hayatım boyunca yemedim. Bu soruna artık bir çözüm istiyoruz. İsyan ettim artık, dayanamıyorum. Devletimiz çok güzel yollar yaptı bu yollarda bu hızla ceza yemek bizleri üzüyor.”*

Kurallara uyalım, uymayanları uyaralım.

* http://aa.com.tr/tr/turkiye/otobus-soforu-tedes-yuzunden-yolculari-indirip-eylem-yapti/665052

 

(Visited 129 times, 1 visits today)