Çanakkale

Çanakkale , Kuzeybatı Anadolu’da, kendi adıyla anılan boğazın kıyısında yer alan bir kenttir. Çanakkale’nin ortalama nüfusu 520 bindir. Merkez ilçe nüfusu 2016-2017 yılı verilerine göre 81 bindir. Troya kalıntılarının bulunduğu ildir.   Bu yıl Mart ayında Beştepe Koleji Çanakkale’ye gezi düzenledi. Çanakkale Zaferinin kazanıldığı yerleri görme imanımız oldu.  Tarihle ilgili   çok şeyler öğrendik. Çanakkale zaferinin hangi koşullarda kazanıldığını yerinde gördük. Gezi sırasında Çanakkale’de ki bir çok tarihi  ve turistik yerleri gördük.Çanakkale tabii güzelliklerle, tarihi zenginliklerin kucaklaştığı bir ildir. Her köşesi tarih doludur. Arkeolojik eserlerin yanında, yemyeşil tepeler, masmavi bir deniz ve tertemiz sahilleri ile turizm için önemli bir şehidir.

1-Çanakkale Truva Heykeli

truva ile ilgili görsel sonucu

2-Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi, 1452’de İstanbul kuşatması esnasında Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale’nin karşısındaki Kilitbahir köyünde yaptırılmıştır.

Kilitbahir Kalesi ile ilgili görsel sonucu

3-Aynalı Çarşı:

Çanakkale savaşlarında bir halk türküsüne de konu olan ünlü çarşının 1889 yılında II. Abdülhamid’in padişahlığı sırasında, Çanakkale’nin önde gelen Yahudi ailelerinden biri tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Doğrulanamayan bir iddia ise çok daha önceleri yapıldığıdır. Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde de çarşıdan söz edilmektedir. Çarşıya ilişkin kayıtlar incelendiğinde İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olduğu anlaşılmaktadır.

aynalı çarşı ile ilgili görsel sonucu

4-Çanakkale Şehitler Abidesi:

Gelibolu Yarımadasının uç kısmında, Morto Koyu gerisinde yükselen Hisarlık Tepe üzerindedir. Çanakkale Savaşlarında şehit olanların hatırasına inşa edilmiştir.Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılmış ve 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır. Ana kaidenin ayaklarındaki rölyefler 2002 yılında tamamlanmış, 2004 yılında tören alanı ve sembolik şehitlikte değişiklikler yapılmıştır. 2005 yılında restorasyondan geçen anıt, 2007 yılında bulunduğu alana yeni şehitlik inşa edilmesiyle son şeklini almıştır.Çanakkale Şehitler Abidesi ile ilgili görsel sonucu

Çanakkale  denince aklımıza ilk gelen Çanakkale Zaferinden biraz daha bahsedelim.

1. Dünya savaşının en zor bölümlerinden birini oluşturan Çanakkale savaşı, Türk ordusunun kazandığı  zaferlerden sadece birini oluşturmaktadır. İtilaf devletlerinin müttefiklere Rusya’ya yönelik yardımlarını götürebilmek adına ve Osmanlı devletini savaş dışı bırakabilmek adına başlattığı bu savaşta, Osmanlı Ordusu 18 Mart 1915 de şerefli bir galibiyet almıştır.

Deniz savaşında ağır kayıplar yaşayan itilaf devletler, çözümü Gelibolu yarımadasına asker çıkarıp savaşı karadan bitirmekte aradılar. 25 Nisan 1915 de Conkbay’ırı civarında düşman ilerleyişini M.Kemal ve askerleri durdurmayı başardı ve bu savaş sonucunda M.Kemal albaylık rütbesine terfi ettirildi.

General Harrington komutasındaki itilaf devletleri askerleri 6-7 ağustos tarihinde tekrar hücuma kalktı ancak Anafartalar Kumandanı M.Kemal bu savaştan da kesin bir zaferle ayrılarak 1. Anafartalar savaşını kazanmış oldu. Bu zaferin peşinden Kireçtepe ve 2. Anafartalar zaferlerinin de kazanılmasıyla birlikte Türk ordusunun verdiği 253 bin kayba karşılık zafer kazanılmış oldu.

 

 

 

(Visited 180 times, 1 visits today)