Çok Lezzetli Peki Nereden Geldi?

Sorunun cevabını merak ettiniz mi? Size o çok lezzetli olan şeyi söylüyorum jelibon; belki sevmezsiniz ama öyküsü biraz ilginç. Öncelikle jelibon nedir onu öğrenelim. Jelibon lokum kadar eski bir zamanda bulunmuştur. Çocukların çok sevdiği ama bir o kadarda zararlı bir atıştırmalıktır. Yapımında domuz yağı,trans yağı… gibi bir çok zararlı malzemenin bir araya gelmesiyle oluşur. Jölemsi bir kıvama sahip olan atıştırmalıktır. Aslında jelibon sizce neye benziyor? Türk atıştırmalıklarından, siz düşünün çok çeşidi olan ve yumuşacık olan bir atıştırmalık. Belki bazılarınız tahmin etmiştir cevap lokum. Jelibon Amerikanların Türk lokumunu taklit etmeye çalışırken tesadüfen kıvamı tutturmasıyla olan lezzetli bir atıştırmalıktır. Evet hepsi bir tesadüften ibaretti doğru. Şimdi jelibon nasıl yapılır hemen söyleyeyim.”Jelibon ve benzeri yumuşak şekerler; büyük baş hayvanların kemiklerinin uzun süre kaynatılmasıyla oluşan sıvının süzülüp, soğutulduktan sonra ortaya çıkan yapışkan maddeye şeker ve boya gibi katkı maddelerinin ilave edilmesiyle oluşan bir çeşit şeker olarak tanımlanmaktadır.” Belki bilmiyordunuz ama gerçekten de böyle.

jelibon

Ayrıca vücudumuz için hiç sağlıklı olmayan bu şekerler insan sağlığına çok zararlı. Bakın vücudumuza neler yapıyor. Jelibon mide kanseri yapabiliyor, dişlerin çürümesine sebep olabiliyor… Ayrıca İslam dininde domuz eti ve katkılarının tüketilmesi haram olarak biliniyor. Peki neden jelibonlarda kullanılıyor? Ayrıca jelibonun içerisinde bulunan bir madde çok kötü koktuğundan dolayı kokuyu bastırmak için daha da fazla kimyasal ekleniyor. Yani jelibon sağlığımıza çok zararlı; fakat çok ilginçtir ki jelatin sağlığımıza faydalı bakın neden; ”Jelatin sayesinde vücut mikroplara karşı dayanıklı ve kansere karşı daha dirençli hale gelmektedir. Jelatinin özellikle kemiklere ve eklemlere büyük bir yararı bulunmaktadır.”

jelatin ile ilgili görsel sonucu

Jelatin birçok yiyecekte kullanılır. Mesela jölelerde bazı keklerde ve şekerlerde, şeker hamurunda… Aslında birçok alanda da kullanılır mesela ” Jelatinin kullanım alanları arasında gıda, ilaç, kozmetik, fotoğrafçılık, eczacılık, gübreler, jelatin kaplamalar, temizlik ürünleri, mikroenkapsülasyon ve kağıt ürünleri gibi farklı sektörler yer almaktadır.”  Yani sonuç olarak jelibonu olabildiğince az ve ya hiç tüketmemeliyiz ve artık jelibonun nerden geldiğini biliyoruz. Umarım beğenmişsinizdir hoş çakalın.

Kaynakça: http://bilgifili.com/jelibon-ve-jelatin-hakkinda/

(Visited 496 times, 1 visits today)