Muğla Sevgim

Hepimizin en çok sevdiği mutlaka bir şehir vardır. Benimki Muğla ve sizlere Muğla’yı, Muğla’ya bağlı olan yerleri ve gezilecek önemli yerleri anlatacağım.

İlk önce Muğla’yı tanıtayım. Muğla Türkiye’nin en kalabalık 24. ilidir. Topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesinde bulunur. İlde ise 13 tane ilçe bulunur. Şimdi bu 13 ilçe arasından en beğenilen ve yaz mevsiminde daha çok ilgi gören yerleri tanıtacağım.

Datça; 20029 nüfusu vardır. Ege bölgesinde bulunur. Bazı haritalarda adı “Reşadiye Yarımadası” olarak da görülebilir. Oksijen bakımından dünyanın ikinci Türkiye’nin ise en zengin bölgesidir.

Gezilecek Yerleri; Knidos Antik Kenti, Kumluk Plajı, Can Yücel’in Evi.

Knidos Antik Kenti; Datça Yarımadasının en son kısmında ege ve Akdenizin birleştiği noktada bulunur.Deniz yolu ile ulaşıma açıktır. Apollon  Tapınağı ise burada bulunmaktadır.

Kumluk Plajı; sığ ve yavaşça derinleşen bir denize sahiptir. Plajın yanında kumluk yolu olduğu için adı kumluktur ve bu yol trafiğe kapalıdır. Yaz aylarında ise kalabalık olur.

Can Yücel’in Evi; Can Yücel in Datça’da ki evinde Yücel’e ait fotoğraflar, kitaplar ve ziyaretçilerin oluşturduğu anı defteri vardır. 1986 yılında ilk defa bu ev ile mal sahibi olmuştur.Yücel hep doğayla iç içe olmayı istemiştir ve bu evi alırken doğayı da satın alıyormuş gibi hissetmiştir.

Bodrum; Genellikle çoğu tatilcinin geldiği bir yerdir ve yazları ünlülerin daha fazla bulunduğu bir yerdir.

Gezilecek yerleri; Bodrum kalesi. Halikarnas Mozolesi, Zeki Müren Sanat Müzesi. Açıklamaya Bodrum Kalesi ile başlayacağım. Bodrum Kalesi;Bodrumun simgesi adını almıştır ve şu an Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor. 1406-1523 yılları arasında inşa edilmiştir. İç kaleye geçebilmek için 7 kapı geçilir ve her kapıda arma bulunur. Armaların üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri bulunur. Hapishane olarak da kullanılmıştır.

Halikarnas Mozolesi; Dünyanın 7 harikasından bir olarak sayılmaktadır. Mozole alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. İçeri girildiğinde ise bodrum tipi bir ev görülmektedir. Mozolenin yükseldiği yer ise günümüzde çukur olarak görülür. Bu çukurun ne olduğunu anlamak için ise öncelikle kapalı sergi salonu gezilmelidir.

Zeki Müren Sanat Müzesi; Zeki Müren hayatının son yıllarını geçirdiği Bodrum’daki evi Zeki Müren’in anısına sanat müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzede Zeki Müren’in sahne kostümleri, çizdiği desenleri ve özel eşyaları ve heykeli ziyaretçilerine sergilenmektedir.

Dalaman; Nüfusu 37364’dir. 26 mahallesi bulunur ve Dalaman Havalimanı’nı içerisinde bulundurur. Dalaman küçük bir yer olduğu için bence anlatılacak pek bir şeyi yoktur.

Gezilecek yerleri;Dalaman Çayı, Tlos Antik Kenti, Günlüklü Koyu, Sarıgerme Plajı.

Dalaman Çayı; En iyi rafting parkurlarından bir tanesidir.Genellikle yazın tatile gelen insanlar Dalaman Çayında suyla ilgili aktiviteler yaparlar.

Tlos Antik Kenti;Arkeolojik keşif ile ilgilenenlerin gelmek istediği en önemli yerlerden biridir. Likya’nın en önemli yerleşim yeri olarak da kabul edilir. İçerisinde kral mezarları bulunur.

Günlüklü Koyu; Yaz dönemlerinde genellikle kalabalık olan bölgenin en hareketli ve en ilgi çeken bölgelerinden bir tanesidir. Günlüklü Koyunda tekne turları ise daha çok ilgi çeken aktiviteler arsında yer alır.

Sarıgerme Plajı; 7 kilometre uzunluğundadır ve kesinlikle görmeye değer bir plajdır. Ülkemizin en uzun plajlarından birine sahiptir. Dalgalarıyla yüzen insanları yorar ama bezdirici değildir. Aniden derinleşmez ve tam yüzme bilmeyenlerin yüzme öğrenebilmek için fırsat bulduğu bir yerdir.

Veyine Muğla!ya bağlı bir yer daha var ama genellikle çoğu kişilerin bilmediği bir yerdir burası;

Palamutbükü; Burası diğer yerler gibi geceleri eğlence yerlerinin olduğu ya da büyük bir yer değil, sessiz, sakin bir yerdir. Bazen deriz ya “bir kafa dinlemeye ihtiyacım var.” diye. İşte burası tam öyle bir yer. Sessizliğiyle ve güzel deniziyle çok güzel bir tatil yeridir. Denize üstten baktığınızda denizin içindeki taşları hiç bulanıklık olmadan görebilirsiniz. Tek bir kötü yanı var: Palamutbükü’ne gelmek için katetmeniz gereken yol mesafesi. Aslında kalabalık olmaması ve sessiz olmasının nedeni yolunun kötü ve uzun olmasıdır. İnsanlar genellikle ulaşımı kolay yerler seçtikleri için Palamutbüküne çok kişi gelmiyor.

Seçim sizde. Bu yaz için herkese şimdiden iyi tatiller 🙂

(Visited 171 times, 1 visits today)