Teknoloji Bağımlılığı ve Nedenleri

Geçmişten günümüze en çok gelişen şeylerden birisi teknolojidir. Teknoloji, uzun yıllardır hızlı bir şekilde gelişen ciddi bir erişim kolaylığıdır. Teknolojinin önemli bir ürünü olan, günümüzde çok fazla yaygınlaşan, küçük yaşta çocukların bile sürekli başından kalkmadığı, bağımlılığa sebep olabilen bilgisayarlar ise dünyanın her bir yanında insanlar tarafından geliştirilerek yayılmaktadır.

Bilgisayarların çok iyi yanları olduğu gibi çok kötü yanları da vardır. Kötü yanlarının en başında bağımlılık gelir. Günümüzde ailevi sorunlara bile neden olabilen bilgisayarlar, teknoloji bağımlılığı, neredeyse tüm dünyayı ele geçirmiş durumdadır. Kalabalık yerlerde sokağa çıktığınızda, elleri boş yürüyen insanlara rastlamak zordur. Nedeni ise teknoloji bağımlılığıdır. Kimi durmadan mesajlaşır, kimi durmadan insanlarla konuşur, kimi sosyal medyada gezinir, kimi internette dolaşır. Eline saate bakmak için alıp, bildirim gördüğü anda telefonu açıp uzun süre internet ve sosyal medyada gezindikten sonra, hayatta nelerin gerçekleşip, nelerin olup bittiğini fark edemeyen bir nesil yetişiyor da diyebiliriz.

Peki, bağımlılıkların önüne nasıl geçebiliriz? Bence en etkili yöntem, küçük yaşta çocukların teknolojik aletler ile tanıştırılmaması olacaktır. Günümüzde bebekleri bile , ellerinde anne babalarının telefonlarını almış, ekrana odaklanmış ve gözlerini hiç ayırmadan oyun oynarken görebilirsiniz. Eskiden çocukları dışarıda oyun oynarken, arkadaşlarıyla dışarıda koştururken görmek daha kolaydı. Fakat şuan küçük yaşta teknolojiyle tanışan çocukları ancak ellerinde tablet, telefon veya bilgisayarlarıyla çevrimiçi oyunlar oynarken, dış dünyayı unutmuş bir biçimde görebiliyoruz. Bunun en iyi kanıtı ise asosyalleşmedir. Asosyallik, bağımlılıkla doğru orantılı olarak artmaktadır. Asosyalleşen insanlar, günümüzde iyice artmaktadır. Özellikle genç yaştaki insanlar, bilgisayarların başında günde uzun süre kalırlar ve genellikle oyun oynarlar. Bu da çok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bilgisayar başında çok fazla oturduktan sonra gözlerinizi kırpınca oluşan yanma, buna bir örnektir. Her gün bilgisayar başında çok uzun süre aralıksız oturan insanlarda ise genç yaşta kalp krizi, göz bozulması ve daha birçok rahatsızlık görülmektedir.

Teknolojinin gelişmesinin iyi olmasına rağmen bir o kadar da kötü olduğunu, İnsanların birbirleriyle çevrimiçi değil, yüz yüze ve yan yana iletişim kurması gerektiğini düşünüyorum. Ve bunu sağlamak için etkili yöntemleri uygulayarak, araştırma yaparak sağlıklı bir şekilde teknoloji kullanımını sağlayabilir, fazla teknoloji kullanımından oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebiliriz.

(Visited 1.867 times, 1 visits today)